ELEKTRIČNO TALNO GRETJE – cena in stroški

Električno talno gretje cena in stroški

 

Električno talno ogrevanje stane od 20 do 50 evrov na kvadratni meter. Cene celotnih sistemov se nižajo večja kot je površina polaganja. Točnejša ocena je odvisna od kvadratur in izbire talnega gretja.  Preberite tudi

  • Kako narediti izračun stroškov porabe električne energije in
  • Kdaj se električno talno ogrevanje splača in kdaj ne?
  • Kdaj je izbira električnega talnega gretja najboljša izbira

Stroški ogrevanja so odvisni od posameznega objekta in uporabe 

Kako izračunati stroške porabe električne energije pri električnem talnem gretju. Stroške si enostavno izračunamo po preprostem računu. Vendar pa moramo vedeti, da je poraba odvisna od številnih dejavnikov. Izračun temelji na maksimalni porabi, ki je v praksi večinoma manjša saj grelci ne delujejo neprestano, temveč samo dogrevajo. Odvisno je tudi kakšna je talna obloga itd.

Električno talno ogrevanje – cena in stroški – Kako izračunati ?

cene in stoški za električno talno gretje

Izračun stroškov električne energije

(Izhod [v W / m²] / 1.000) x površina [v m²] x čas delovanja [v h] x cena električne energije [v € / kWh] = stroški električne energije [v evrih]

Stroški porabe električne energije so odvisni od moči ogrevanja, ogrevalne površine in časa delovanja. Primer; Če električno talno ogrevanje z močjo 150 W / m² na 20 kvadratnih metrih deluje deset ur, to stane približno 4,5 eur pri ceni električne energije cca. 15 centov na kilovatno uro (od leta 2020).

Vendar je to največja izračunana vrednost. Ker bolj kot je stavba učinkovita in višja je zunanja temperatura, manj električne energije potrebuje električno ogrevanje. Stroški v skoraj nič-energijski hiši so bistveno nižji kot v ne obnovljeni stari zgradbi. Poleg tega, če se električno talno gretje uporablja kot dodatno ogrevanje ali samo za občutek toplih tal pa so stroški bistveno nižji in skoraj zanemarljivi.

V katerih primerih se ogrevanje z električnim talnim gretjem splača in kdaj ne ?

Električno talno gretje cena in stroški

Kot dodatno ogrevanje

Za dodatno ogrevanje na primer v kopalnici, kjer ste veliko bosi in občutek toplih tal je neprecenljiv. Dodatno boste segreli tudi kopalnico v kateri je primerna višja temperatura kot v ostalih prostorih. Ob taki uporabi so tudi stroški električne energije zanemarljivi in odtehtajo prednosti ki jih talno gretje ponuja.

Drugo področje uporabe je gradnja novih energetsko varčnih stavb. V teh je sisteme mogoče kombinirati s fotovoltaičnim sistemom, sistemom za shranjevanje električne energije in tako imenovanim oblakom električne energije. Zalogovnik oskrbuje ogrevanje z elektriko v prehodnem obdobju. Pozimi talno ogrevanje prejema električno energijo iz oblaka, v katerega ste poleti napajali odvečno elektriko. Tak sistem je odvisen od individualnega in natančnega načrtovanja. Električno talno ogrevanje se tudi splača zaradi nizkih stroškov nakupa sistema in brez stroškov vzdrževanja

talno gretje obloga

Idealno za ogrevanje vikendov in počitniških objektov

Zelo je primerno za primarno – osnovno ogrevanje prostorov, ki niso v vsakdanji uporabi kot so vikendi in počitniški prostori. Hitro segrejejo takrat, ko to potrebujemo. Hkrati ogrevanje lahko vklopimo na daljavo od doma. Ko pridemo v počitniški objekt pa je že prijetno toplo. Stroški investicije so nizki, hitra odzivnost kadar jo potrebujete in ob tovrstni občasni uporabi majhni stroški električne energije.

Električno ogrevanje pogosto ni primerno kot samostojno ogrevanje v ne obnovljenih starih stavbah s slabo izolacijo. Tudi če ga je mogoče poceni in enostavno namestiti, sistem lahko tukaj povzroči zelo visoke stroške električne energije.

Ni primerno za osnovno ogrevanje starejših objektov

Električno ogrevanje pogosto ni primerno kot samostojno ogrevanje v ne obnovljenih starih stavbah s slabo izolacijo. Tudi če ga je mogoče poceni in enostavno namestiti, sistem lahko tukaj povzroči zelo visoke stroške električne energije.

Ponudba grelnih mrež, kompletov in termostatov

Kompleti termostat in grelna mreža

kompleti

Vse,kar potrebujete za električno talno gretje. Komplet set v izbrani dimenziji z vključenim termostatom in talnim senzorjem

grelna mreža za talno ogrevanje

Grelne mreže

Potrebujete samo grelno mrežo brez termostata? Na voljo so vam od 0,5m 15m. Lahko pa kombinirate tudi več mrež.

Termostat za talno gretje - ogrevanje-digitalni

termostati

Izberite termostat za talno gretje - analogni, digitalni ali wifi za upravljanje na daljavo. Različne možnosti odvisne od izbire seta.

Električno talno gretje - ogrevanje

Zanimive povezave - talno gretje

Nekaj povezav na zanimive članke – električno talno gretje

Polaganje talnega gretja pod parket

Primerne obloge za polaganje talnega gretja

Električno talno gretje - cena in stroški

0
Termostat za električno talno gretje ogrevanje wifiPrenova kopalnice - talno gretje