Električno talno ogrevanje: prednosti in slabosti

Električno talno ogrevanje: prednosti in slabosti

Električno talno ogrevanje: prednosti in slabosti talnega gretja

Električno talno gretje je primerno za uporabo skoraj da povsod. Polagamo ga lahko pod keramiko, laminat, vinil, parket in skoraj pod vse talne obloge celo pod tepihi. Uporabljamo ga lahko tudi zunaj za ogrevanje dvorišč, dovozov, pločnikov,.. Za taljenje ledu na strehah v žlebovih za ogrevanje vodovodnih cevi za uporabo doma ali v industriji.

Električno talno ogrevanje – Prednosti

  • Nizka višina vgradnje – kar je idealno za obnove, kjer smo omejeni z končno višino tal. Grelna mreža je debeline 3,6 mm in jo lahko polagamo neposredno v keramično lepilo. Če mrežo polagamo pod laminat pa jo zalijemo z cca. 5 do 10 mm izravnalne mase. Za plavajoče pode ( laminat, vinil) obstajajo tudi posebne grelne folije, ki zavzamejo še manj prostora Več o tem
  • Hitri odzivni čas  – Električno talno ogrevanje je hitro odzivno in vam tla segreje že v nekaj minutah sploh, če je to keramika, ki odlično akumulira toploto in jo zadrži, grelec pa toploto samo dogreva in vzdržuje. Grelna mreža se običajno nahaja tik pod talno oblogo kar učinkovitost še dodatno pospeši.
  • Nizki stroški nabave –  Investicija v Električno talno ogrevanje je izredno ugodna. Cena električnega talnega gretja je že od 30 do 50 eur na kvadratni meter in se z večjimi kvadraturami niža. Pri nakupu 15 m2 je cena na kvadrat niža in znaša le še 25 eur na m2.
  • Brez vzdrževanja – električno talno ogrevanje ne potrebuje nikakršnega vzdrževanja, hkrati pa ima izredno dolgo življenjsko dobo, ki je najmanj 20 let ali več. Če se električno talno gretje uporablja kot dodatno ogrevanje in ni stalno v uporabi je življenjska doba še mnogo daljša. Običajno prej zastari kopalnica ali keramika ter sam prostor, ki po toliko letih potrebuje obnovo.

Električno talno ogrevanje za vsako talno oblogo

Električno talno gretje lahko vgradimo pod vsako finalno talno oblogo. Najučinkovitejše je v kombinaciji s keramiko ali kamnom v kolikor pa jo želite položiti pod parket, laminat ali vinil pa jo enostavno zalijete v izravnalno maso. Za naštete plavajoče pode se lahko odločite tudi za druge primerne vrste električnega talnega gretja kot so folije – ki jih položite neposredno pod plavajoči finalni pod. Več o tem si preberite v prispevku – Električno talno gretje pod laminat

Električno talno ogrevanje – slabosti

Kot slabost električnega talnega ogrevanja, bi izpostavili le primere starih slabo izoliranih stavb, ki niso primerna izbira za glavno in edino ogrevanje stavbe z električnim talnim ogrevanjem, ki bi povzročilo prevelike stroške ogrevanja. V takih primerih se svetuje tovrstno ogrevanje le kot dodatno ogrevanje na primer v kopalnici za občutek toplih tal.

Več prednosti kot slabosti talnega gretja

Primerjava kaže, da ima električno talno ogrevanje več prednosti kot slabosti. Pa vendar: Če bi želeli električno talno gretje uporabljati kot osnovno gretje se morate dobro prepričati o energijski vrednosti stavbe, velikosti prostorov in izračuna porabe, da ne bi kasneje prišlo do prevelikih stroškov. Morda se je v takih primerih pametneje odločiti za drugo vrsto ogrevanja in električno talno gretje uporabiti smo v kopalnici kjer je tudi najbolj uporabno – topla tla, kjer smo bosi.

 

Ponudba grelnih mrež, kompletov in termostatov

Kompleti termostat in grelna mreža

kompleti

Vse,kar potrebujete za električno talno gretje. Komplet set v izbrani dimenziji z vključenim termostatom in talnim senzorjem

grelna mreža za talno ogrevanje

Grelne mreže

Potrebujete samo grelno mrežo brez termostata? Na voljo so vam od 0,5m 15m. Lahko pa kombinirate tudi več mrež.

Termostat za talno gretje - ogrevanje-digitalni

termostati

Izberite termostat za talno gretje - analogni, digitalni ali wifi za upravljanje na daljavo. Različne možnosti odvisne od izbire seta.

Električno talno gretje - ogrevanje

Zanimive povezave - talno gretje

Nekaj povezav na zanimive članke – električno talno gretje

Polaganje talnega gretja pod parket

Primerne obloge za polaganje talnega gretja

Talno gretje - Prednosti in slabosti

0
Polaganje talnega gretjaTalno gretje pod laminat parket vinil